Hoe werkstress te verminderen: Tips voor een gezondere werkbalans
Iedereen heeft wel eens stressvolle momenten; de een wat meer dan de ander. Maar waar komt dit vandaan? Wat kun je doen om het op te lossen of zelfs te voorkomen? Daar geven we in dit artikel antwoord op!
Wat veroorzaakt stress op het werk?
Het is belangrijk om de oorzaken van werkstress te begrijpen om deze effectief aan te pakken. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:
- Hoge werkdruk: Onrealistische deadlines en een te grote werklast kunnen tot veel stress leiden.
- Conflicten op de werkvloer: Dit kan variëren van pesten tot onenigheden met collega’s of leidinggevenden.
- Gebrek aan autonomie: Te weinig of juist te veel zelfstandigheid in je functie kan stress veroorzaken.
- Mismatch in functie: Een baan die niet bij je past kan leiden tot frustratie en stress.
- Thuiswerken: Thuiswerken kan extra stress opleveren omdat er geen duidelijke scheiding meer is van werk- en privéleven. Ook kan de aanwezigheid van kinderen of huisgenoten je concentratie verstoren. Ook dit brengt weer stress met zich mee.
Door je bij ons in te schrijven kunnen wij je altijd helpen bij conflicten op de werkvloer. Maar nog veel belangrijker, wij zorgen altijd dat we een vacature hebben die precies bij je aansluit!
Wat kun je doen om de werkdruk te verlagen?
Zoals we gezien hebben is een hoge werkdruk een belangrijke reden voor stress op de werkvloer. Hier zijn wat tips die je zélf kunt doen om om te gaan met deze werkdruk;
- Stel prioriteiten: Maak een overzicht van je taken en bepaal wat het belangrijkst is. Focus op deze taken en leer om minder belangrijke zaken los te laten of te delegeren. Hierdoor is het van te voren duidelijk wat je planning gaat zijn, en kom je minder snel voor verrassingen en dus stress te staan!
- Neem regelmatig pauzes: Zorg ervoor dat je tijd neemt om te rusten en te ontspannen gedurende de werkdag. Pauzes lijken misschien een verspilling van tijd als je een drukke werkdag hebt. Maar juist op deze dagen helpt een pauze bij het behapbaar houden van de werkdag.
- Praat met je collega’s: Vraag om hulp als dat nodig is en zoek samen naar oplossingen om de werkdruk te verlagen. Daarnaast kan een fijn gesprek sowieso al stress verlagend werken, en geeft dit de kans om te relativeren met collega’s.
Wat werkt stress verlagend?
Stress is natuurlijk niet iets wat alleen voorkomt op de werkvloer, dus is het een goed idee om je bewust te zijn van strategieën die jouw stress in het algemeen kunnen verlagen;
- Ademhalingsoefeningen: Deze helpen om je lichaam te kalmeren en je gedachten te focussen. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze ademhalingsoefeningen van het RadboudUMC
- Mindfulness: Dit helpt je om bewust te zijn van je omgeving en je gedachten zonder oordeel, waardoor je stress beter kunt beheersen.
- Zeg ‘Nee’: Wees assertief en zeg nee tegen extra werk als je agenda al vol is. Dit helpt om je werkdruk te beheersen en je gezondheid te beschermen.
Wat helpt tegen werkstress?
En dan de meest concrete oplossingen; wat kun je doen om de échte werkstress te verlagen. Naast de algemene manieren om stress en werkdruk te verlagen, kun je op de werkvloer ook nog eens denken aan de volgende:
- Beweeg Voldoende:
- Regelmatig eens bewegen helpt tegen stresshormonen en maakt endorfine aan, waardoor je je beter voelt. Maak tijd voor wandelingen of andere vormen van beweging gedurende de dag.
- Verminder Afleidingen:
- Zorg voor een werkomgeving met zo min mogelijk afleidingen. Plan gefocuste werktijden en zorg ervoor dat je telefoon en andere notificaties uit staan tijdens deze periodes.
- Praat met je Baas:
- Wees open over je werkdruk en werkstress tegen je baas of leidinggevende. Vaak kunnen ze er meer aan doen dan je van te voren denkt.
Door je bewust te zijn van de stress; en deze op de bovenstaande manieren aan te pakken kun je effectief stress verminderen. Hierdoor krijg en houd je een gezondere werkbalans. Onthoud altijd dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen en op tijd hulp te zoeken als je merkt dat het te veel wordt.